By: Azliza in Luv

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 28-May-2009 02:51 Email | Share | Bookmark
Demam Kuning (Jaundice)

Hmm..

Entry kali ni plak.. psl JAUNDICE !!

Ms hr ke-6 lps lahir, nurse yg dtg rumah tu suspek Elyssa ada kuning, trus dia sruh pegi
Klinik Kesihatan (KK) utk cek bacaan darah. Lps cek, mmg bacaan tinggi.. 309 !!
Trus ptg tu jgk admit ke hospital. Masuk la bwh lampu biru tu.. Ms masuk bwh lampu tu,
uuuwaaaaaa.. mmg kesian gile la.. Punye la dia melalak bagai nak rak..
tp apa blh buat, kene biarkan jgk.. sesekali blh la amik, bg susu.. lps tu.. kene la "rela hati" bior
dia melalak.. smpi serak2 suara dia.. kesian betul !! Tu pun puas ulang alik dr bilik g tgk dia.. smpi nurse pun tegor.. Kalo nak kire, bdk2 lain kat situ sume melalak gilir2.. huhuh.. mmg sadis la..

Mlm tu, bacaan da turun ke 280++. Esok pg nye test darah lg, bacaan dah turun ke 240++. Blh blk umah, tp doc suh repeat amik darah kat KK utk tgk lg, takut naik. Di ringkas kan cerita, bacaan dia x
turun, naik lg ada.. gitu lah turun naik selama hampir SEBULAN. Jenuh la kene cucuk kaki amik
darah.. nasib la dia sll x sedar (tido) time cucuk tu.. Kertas dkt kad pun dah melambak.. smpi doc dah
bg kata putus, kalo x turun tahap sepatutnye.. dia nak wat test & refer spital. Petua lain, x yah ckp
la.. sume dah cuba.. jemur awal pg, mandi bunga kuning, susu kambing, mandi air halba.. mcm2 la..
x jln2 jgk. Smpi naik pelik..

Kebetulan plak saat2 akhir sblm nak cek darah tu, husband ada search info dkt internet psl jaundice ni.
Yelah.. mmg pelik, kenapa bacaan tu turun naik aje.. pdhal x mkn jamu @ amik apa2 ubat pun lg.
Susu pun, hanya susu bdn.Dlm info tu ckp.. selaindr sebab2 yg biasa, ada lg 2 sebab. 1) Pemakanan dr susu ibu dan 2) dr susu ibu tu sendiri (bhn dlm susu ibu). Cek punye cek, rupanye aku ada mkn Gamogen. So, try stop amik gamogan. Esoknye lps stop gamogen 2 hr, bacaan mmg turun. Doc suh wat test darah lg minggu dpn nye.. final test. So, kami syak may be gamogen tu penyebab nye, jadi mmg stop trus dr mkn gamogen tu. Minggu dpn nye tu..pegi cek lg.. mmg trus drop bacaan dia.. lbh dr paras normal lg.. SAH, mmg d sebab kan oleh gamogen tu !! Hampeh betul !!

Igt x mkn jamu, ok le.. x sedor gamogen tu pun slh 1 dr produk tradisional. Patut la kuning dia x ilang2 dkt sbln tuu.. rupanye dia x sesuai ngan gamogen. Hati dia x leh terima.. Lps dr tu.. br lah lega yg amat sgt.. X le kene admit spital. Buatnye kene admit, x ke naya.. sure mcm2 test dia buat.. pdhal penyebanye hanyalah "gamogen" .

Itu lah pengalaman jaundice anak den kali ni..

So, jom la tgk2 gambo ms admit kat spital sehari smlm tu..


























Kat atas ni la gambar2 ms dia kene duk bwh lampu tu.. Mmg sedey la tgk.. lg2 time dia menangis
mcm nak rak tu... huhuhu... (tp gambo time nangis x de la snap.. takan nak snap kot... apa daaa..)








Kat atas ni plak.. gambar ms dia dah leh discharge..




Ni la katil 'penginapan' den ms yg kene tunggu baby hr tu..




Bdk ni plak.. kemain happy lg.. suka plak dia duk 'spital'... kih3x..

*******************************************************************************************

Ok la.. tu aje tuk kali ni...
Semoga Elyssa membesar dgn sihat bagai JOHAN !! hehehehe...




Quote:
GAMOGEN tu.. produk HEALIN.. yg AG2000 tu sumer le.. Yg berasaskan GAMAT. Maybe bb den x sesuai.. ni bkn akan jd pd sumer.. tp tgk org jgk. Hubby den mmg darah O. Den plak.. darah B+ !!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net